Albins guide gällande vett & ettikett i kommunaltrafik

Nu när miljön tydligen är på upphällningen och kommunaltrafik är det nya (gamla?) svarta så tänkte jag påta ner en liten guide för att göra det så enkelt som möjligt för så många som möjligt att använda detta system. Detta grundar sig helt på mina egna åsikter och mina erfarenheter gällande folk som beter sig som fullständiga idioter på bussar etc. Så, vi kör igång.

  1. Förberedelser. Bussresan börjar inte när du har satt dig bekvämt på sätet utan det gäller att förbereda sig långt innan dess för att påstigning ska bli så smidig som möjligt för alla inblandade. Därför ska du alltid se till att du har busskort/kontanta medel lättillgängligt redan när du väntar på bussen. Självfallet är du i god tid på busshållplatsen, ingen ska behöva vänta på dig.
  2. Busshållplatsen. Här gäller det att se till att man sköter sig för att göra väntan så behaglig som möjligt för övriga resenärer. Pratar du i telefon, prata tyst. Lyssnar du på musik, använd hörlurar. Håll det svenska avståndet och ta inte kontakt om du inte måste eller om du verkligen känner att läget är rätt. Håll dig stilla och neutral.
  3. Påstigning. Är ni många resenärer som ska på så brukar detta ske genom att alla ställer sig i en klump och försöker pressa sig in. Gör inte det. Kommer det folk från olika håll så gäller givetvis dragkedjeprincipen, dvs. att man turas om. Självfallet ska alla avstigande passagerare få gå av först.
  4. Betalning. Oavsett om du betalar med kort eller kontant så hälsar du på busschaffören. Det behöver inte vara något stort, men en enkel nick för att visa att du vet om att personen i fråga är där, samt uppskattar det. Efter det så sker betalning smidigt tack vare att du är förberedd (se punkt 1).
  5. Val av plats. Detta ska också ske smidigast möjligt. Det första du bör göra efter betalningsmomentet är att scanna av bussen efter lämpliga platser. Du sitter aldrig brevid någon om det finns ett helt ledigt säte, du står inte heller upp om så är fallet (Med undantag om du bär med dig mycket packning, men då bör du inte åka buss). Efter att du spanat ut lämplig plats så tar du dig dit och sätter dig så fort som möjligt, för att låta övriga påstigande få chansen att påbörja samma moment.
  6. Själva resan. Här håller du alltid en låg profil. Det är strängligen förbjudet att lyssna på musik på sin mobiltelefon. Det är STRÄNGLIGEN FÖRBJUDET att lyssna på musik i sin mobiltelefon. Om detta ändå sker bör du begå självmord så fort du går av bussen. Du har även mobiltelefonen på ljudlös, för att slippa störa övriga resenärer. Pratar du i mobiltelefon så gör du det lågmält och du går aldrig in på privata detaljer. Vi övriga vill inte veta vem du låg med i helgen eller konsekvenserna av det. Kommer det på en äldre dam eller herre som inte hittar någon ledig plats så överlåter du självklart din plats till denne. Du tar också bara upp ett säte. Reser ni två eller fler så tränger ni ihop er, det är inte under några omständigheter att sätta sig i varsitt "dubbelsäte", hur avslappnad och häftig det än får dig att se ut. Det är dock helt okej att tydligt markera att man inte vill sitta brevid någon nypåstigen. Detta kan man göra genom att ta upp stor plats eller titta avvisande på alla som stiger på. Vill, eller behöver, någon trots detta sätta sig brevid dig så lämnar du självfallet över det tomma sätet till personen, detta sker utan några konstigheter.
  7. Avstigning. Här gäller det kunna de heliga reglerna gällande att trycka på knappen. Det gäller att inte trycka för tidigt eller direkt efter att bussen har kört förbi föregående busstopp. Detta är stressande för chaffören. Man får inte heller trycka för sent, för då har chaffören inte gott om tid för att förbereda sig för ett stopp. Att vänta ungefär 7-12 sekunder efter föregående stopp brukar vara lämpligt, men detta beror helt på hur stort avstånd det är till nästa stopp. När du har tryckt så börjar du förbereda avstigning, detta genom att kontrollera att du har alla dina saker samt att du på något sätt gör ev. bussgranne uppmärksam på att du ska resa dig. Sedan reser du dig i god tid och placerar dig vid dörren redan innan bussen har stannat, så att avstigningen sker utan problem. Du har nu genomfört en fullt godkänd bussresa och har förmodligen inte irriterat någon av dina medresenärer.

Och sedan ett litet tillägg gällande vissa speciella bussfenomen:
  • Reser du med barnvagn/flera mindre barn så åker du inte buss. Du tar för stor plats och låter i regel för mycket för att det ska vara okej.
  • Är ni många, unga och hormonstinna så ser ni till att hålla er i skinnet under resans gång. Jag vet, det är svårt, ni vill så gärna skrika och härja, men detta beteende får ni spara till platser där ni inte stör andra.
  • Har du mycket bagage eller andra skrymmande ägodelar så ser du till att ha ett smidigt sätt att förflytta dessa, samt att du placerar dem på ett så lite störande sätt som möjligt.
  • Är du full, se punkten gällande de hormonstinna snorungarna.
  • Res alltid med målsättning att inte störa eller besvära någon. Sök endast ögonkontakt med någon om du vill sätta dig/resa dig brevid denne och/eller om du vill flörta på ett lättsamt och diskret sätt. Detta är självfallet helt okej, om inte en rättighet.

Jag tror nog detta var allt jag hade att säga angående bussresor. Mycket av detta kan tyckas vara självklart, men det är det tyvärr inte. Det finns så mycket idioter och annat avskrap som totalt misslyckas att föra sig i offentliga rum. Dessa kan behöva lite tips och råd på vägen, annars kan de lika gärna fara åt helvete.

Kommentarer
Postat av: Klara

Igång, mycket nöje.

2010-02-05 @ 10:21:21
Postat av: Anonym

Du är mycket, mycket sjuk människa

2010-02-11 @ 15:04:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0